Dry Needling

Specialisaties
Home » Specialisaties » Dry Needling

Wat is dry needling?

Bij dry needling brengt de fysiotherapeut naalden in de spieren aan, die daardoor snel en langdurig ontspannen. Er wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Meestal wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld.

Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak uitstralende pijn veroorzaakt. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als de juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt van de fysiotherapeut oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Bij onderstaande klachten kan dry needling zinvol zijn:

  • Stijve spieren en gewrichten
  • Klachten van de nek, schouder, arm, (tennis)elleboog, onderarm en pols
  • Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren
  • Triggerpoints in spieren


Vergoeding & tarieven
Dry needling is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Elke zorgverzekeraar heeft andere voorwaarden als het om de vergoeding van fysiotherapie gaat. Daarom is het belangrijk dat u bij uw eigen zorgverzekeraar nagaat of fysiotherapeutische zorg vergoed wordt. Wanneer u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling therapie hieronder. Als de zorg vergoed wordt, dan handelen we dat in bijna alle gevallen rechtstreeks met uw zorgverzekeraar af. Daarvoor hebben we met de meeste verzekeraars een contract afgesloten. Wordt fysiotherapie niet vergoed, dan betaalt u de praktijktarieven

Afspraak maken
Hebt u vragen over dry needling of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

 

Maak een afspraak met een specialist

Vragen?

Seliza Boerland
Algemene Fysiotherapie
Geriatrie Fysiotherapie
Fysio voor Chronisch zieken
Thuiszorg Fysiotherapie