Fysiotherapie in de palliatieve fase

Specialisaties
Home » Specialisaties » Fysiotherapie in de palliatieve fase

Fysiotherapie in palliatieve zorg

In de palliatieve fase van een ziekte verandert er ontzettend veel. Eerst was het uitgangspunt om de levenskwaliteit zo hoog mogelijk te houden, maar in de palliatieve fase ligt de nadruk op een waardig einde. Dat is confronterend en vraagt om grote aanpassingen van patiƫnten, zowel op het fysieke vlak als het geestelijke en sociale vlak. In deze fase heeft een patiƫnt vaak te maken met allerlei verschillende zorgverleners, die nauw met elkaar moeten samenwerken. Fysiotherapie kan u in deze fase helpen.

Waarom fysiotherapie in palliatieve zorg?

Er zijn allerlei ziektes die kunnen leiden tot een palliatieve fase. Vaak gaat dit gepaard met een groot aantal lichamelijke ongemakken en beperkte bewegingsmogelijkheden. Fysiotherapie in de palliatieve fase is erop gericht om zo goed mogelijk te blijven bewegen en wordt gekenmerkt door het behoud van kwaliteit van leven. De behandelingen en oefeningen zijn erop gericht om symptomen van uw ziekte te bestrijden en lichaamsfuncties zoveel mogelijk in stand te houden. Tijdens het intakegesprek en een kort lichamelijk onderzoek kijken we wat we voor u kunnen betekenen. Ook houden we nauw contact met andere zorgverleners en mantelzorgers.

Waar kan fysiotherapie in palliatieve zorg bij helpen?

Er zijn een aantal symptomen die in veel gevallen voorkomen in de palliatieve fase, waarbij fysiotherapie u kan helpen. We kunnen u bijvoorbeeld begeleiden bij:

  • pijn;
  • angst;
  • benauwdheid;
  • vermoeidheid;
  • slaapproblemen;
  • misselijkheid;
  • hoesten;
  • moeite met liggen of zitten.

Behandelingen en oefeningen kunnen ervoor zorgen dat u beter ontspant, meer energie heeft, minder pijn ervaart of makkelijker kunt ademhalen, liggen of zitten. We stellen een behandelplan op dat afgestemd wordt met een behandelend arts of andere hulpverleners.

Fysio Forte is specialist

Uw fysiotherapeut bij Fysio Forte is een geriatriefysiotherapeut die zich verder gespecialiseerd heeft in fysiotherapie in de palliatieve zorg. De therapeut heeft veel ervaring met het werken met ouderen die door ziekte kwetsbaar zijn.

Vergoeding & tarieven

Elke zorgverzekeraar heeft andere voorwaarden als het om de vergoeding van fysiotherapie gaat. Daarom is het belangrijk dat u bij uw eigen zorgverzekeraar nagaat of fysiotherapeutische zorg vergoed wordt. Als de zorg vergoed wordt, dan handelen we dat in bijna alle gevallen rechtstreeks met uw zorgverzekeraar af. Daarvoor hebben we met de meeste verzekeraars een contract afgesloten. Wordt fysiotherapie niet vergoed, dan betaalt u de praktijktarieven

Afspraak maken

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? U kunt klikken op deze link.

Maak een afspraak met een specialist

Vragen?

Dr. Betsy Weening- Dijksterhuis PhD
Algemene Fysiotherapie
Geriatrie Fysiotherapie
Fysiotherapie in de palliatieve fase